Restoranlar İçin Yangın Güvenliği İpuçları

Restoranlar ateşli ve yüksek ısılı çalışmaların yapıldığı, mutfakları bulunan ve yangın güvenliğinin kesinlikle ihmal edilmemesi gereken yerlerdir. Her yıl çeşitli nedenlerden ötürü birçok lokanta ve benzeri işyeri yangın yaşamakta, çoğunlukla maddi hasar oluşmaktadır.

Tüplerin patlaması, aşırı elektrik yüklemesi, yanlış bağlantılar, mutfaklarda alevlerin kontrolden çıkması, bacaların tutuşması, restoranların en fazla risk altında olduğu konuların başında gelir. Açık unutulan fırınlar veya elektrikli ısıtıcılar, pişirme üniteleri gibi riski artıran faktörler restoranlarda yangın söndürme sistemlerinin önemi konusunda bize yeterince sebep sunmaktadır.

Restoranlar İçin Yangın Güvenliği İpuçları - Yılmaz Yangın

Pişirme ekipmanlarının yer aldığı mutfaklarda yangın riskinin daima bertaraf edilebilmesi için ciddi bir koruma sağlanması gerekir. Bunu da çeşitli yangın söndürme sistemleri ve cihazları ile temin edebilirsiniz. Bunu algılama ve ihbar sistemleri ile desteklediğinizde muazzam bir korumaya sahip olursunuz.

Yangın Söndürme Sistemi Kurun

Öncelikle restoranların en önemli ekipmanlarından biri olan yangın söndürme sistemi konusunda kesinlikle ihmalkar davranmamalısınız. Özellikle pişirme ünitelerindeki aşırı ısınma veya alevlenme yangınlara davetiye çıkarabilmektedir. Yangın söndürme sisteminin varlığı daha başlangıçta alevlere kimyasallar ile müdahale edebilir. Böylece problem oluşmadan kontrol altına alınmış olur. Ayrıca bu sistemler güvenlik ekipmanları ile iyi bir şekilde entegre edildiğinde, yangın ihbarında ve algılamada pişirme birimlerine giden enerji de yakıt da kesilmektedir.

Uygun Havalandırma

Mutfağınızda yeterli havalandırma yoksa çalışma ortamı çok sıcak, dumanlı ve dayanılmaz hale gelebilir. Ocakların başında uzun süre geçirmesi gereken aşçı ve şefler için oldukça tehlikeli çalışma koşulu yaratacaktır. Bu durumun uzun sürmesi çeşitli yaralanmalara veya hastalıklara sebebiyet verebilir. Aslında uygun bir havalandırma sistemi sadece çalışanlarınızın sağlığı ve konforu için gerekli değildir. Aynı zamanda bu tip çalışma mekanlarında havalandırma olması zorunluluğu da kanunen gereklidir. Yasalardaki kurallara uymamanın idari para cezası karşılığı uygulanabilir.

Mutfak Yangınları İçin Uygun Havalandırma - Yılmaz Yangın

Yangın Alarmlarını İhmal Etmeyin

Yangın alarmlarını ihmal etmemek önemlidir. Çünkü alevlenmenin başladığı anı en iyi şekilde bildiren ve hızlı müdahale imkanı sağlayan yangın algılama ve ihbar sistemlerine bağlı alarmlar, personelin de önlem almasını kolaylaştırmaktadır. Düzenli olarak bakımı yapılan ve çalışıp çalışmadığı kontrol edilen alarmlar yüksek derecede koruma sağlar. Söndürme ekiplerine online olarak haber vermesi de gece yangınları için oldukça faydalı olmaktadır. Ayrıca restoranların olduğu binaların üst katlarında yaşayan veya bulunanların da bu şekilde sağlıklarını tehlikeye atmamaya da yaramaktadır.

Yangın Söndürücüler Avantaj Sağlar

Otomatik yangın söndürme sistemlerinin yanı sıra personelin elinin altında kolayca ulaşabileceği yerde özellikle K sınıfı yangın söndürücülerin olması, katılaşmış yağların ve diğer yangın riski oluşturan maddelerin söndürülmesi için önemlidir. Restoranlarda bu tür cihazların yardımı ile birçok alanda koruma sağlanabilir. Manuel cihazların kullanılması konusunda mutfak personelinin tümünün eğitimden geçirilmesi zorunludur. Bu cihazların ulaşılabilir olduğundan emin olmalısınız.

Çalışanları Yangın Eğitiminden Geçirin

Mutfaklarda ve restoranlarda çalışanların tamamının yangın eğitiminden geçirilmesinin önemi büyüktür. Hem genel yangın güvenliği hem de söndürme faaliyeti bakımından alınan eğitimlerin uzun vadede faydası olacaktır. Alanında uzman biri tarafından verilen eğitimde uygulama kısmı da olduğu için oldukça yarar sağlanmaktadır. Bu yangın eğitimlerinin işe yeni başlayanlara verilmesinin yanında periyodik olarak tekrarlanması da gerekir.

Restoranlar İçin Otomatik Sistemler - Yılmaz Yangın

Periyodik Kontroller Yapın

Hem yangın söndürme sistemlerinin hem de restoranlarda kullanılan tüm ekipmanların periyodik kontrolleri yapılmalıdır. Raf ömrünü tamamlayan, artık kullanılamaz duruma gelmiş ekipman ve makineler ile çalışılmaması gerekir. İnsanların oturma düzenleri, acil durumlarda yön gösteren levhalar, restoranın maksimum doluluk oranı gibi durumların düzenlenmesi yangın anında hayat kurtaracaktır.

Adres Bilgileri

  • Fax: 0 (212) 237 62 55

  • E-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.