Yangın hidrantları büyük bir su kaynağından acil durumlar için kullanım yapılmasını sağlayan ekipmanlardır. Belirli bir kaynaktan ihtiyaç duyulan bölgeye su aktarmak için basınçlı su oluşturan hidrantlar, büyük yangınların önlenmesi adına verimli bir görev üstlenirler. Ayrıca su tanklarının, itfaiye ekiplerinin ve sulama araçlarının da dolum yapabildiği kaynaklar olarak kullanılırlar.
Ortaya çıkan yangınların ilk müdahalesinde başarı sağlanamazsa, ek söndürme kaynağı olarak, eğer yangın alanına yakınsa direkt itfaiye boruları bağlanarak, yakın değilse araçlarla taşınarak yangınların üzerine püskürtüldüğü bir mekanizme söz konusu olmaktadır.
Farklı içerikli yangınlarda farklı söndürme ajanları kullanılıyor ise yangın hidrantları alevlerin civar bölgeleri kontrol altına almasını engellemek için ve daha sonraki soğutma çalışmaları için misyon yüklenirler. TSE standartlarında üretilen yangın hidrantları her türlü zorlu hava koşuluna göre tasarlanmaktadır. Belirli bir eksi dereceye kadar dayanabilecek ve görevini ifa edecek şekilde monte edilirler.
Yangın hidrantının üstlendiği en önemli görev kesintisiz su kaynağı sağlamasıdır. Acil durumlarda her tarafından su fışkıracak şekilde monte edilmesi, çok riskli bölgelerde, fabrikalarda veya hastanelerin bahçelerinde tehlikeli müdahaleleri mümkün hale getirmesini sağlamaktadır.
Yerel yönetimlerin dikkat etmesi gereken ayrıntı nasıl kullanılması gerektiği, kimlerin kullanmakla yetkili olduğu ve hangi yüzölçümünde zorunlu olduğunun bilinmesidir. Buna göre kaç adet yangın hidrantı kullanılması gerektiği kolay bir şekilde hesaplanabilir.
Yangın hidrantı hesaplamasında suyun ne kadar basınçla baskılanacağı ve aktif hale geldiğinde nasıl kullanılacağı, ne kadar alana kaç adet hidrant yerleştirilmesi gerektiği ve ana su kaynağına nasıl bağlanılacağı gibi teknik detaylar kullanılmaktadır.
Uzman mühendisler tarafından yapılacak debi hesabı da bu konuda yol gösterici olacaktır. Yangınların tehdit ettiği birçok gündelik unsura karşın hidrantlar güven vermekte, yetkili personelin kullanımı ile birlikte birçok risk tehdit olmaktan çıkmaktadır.
Yangın hidrantı montajı tamamen bilimsel ve teknik kaidelere göre yapılmaktadır. Yılmaz Yangın bünyesinde her türlü yangın ekipmanının ve cihazının montajını büyük bir titizlik ve profesyonellikle gerçekleştiriyoruz. Montaj öncesinde ve sonrasında yapılacak çalışmalar, hidrantların nasıl korunacağı, nasıl açılacağı ve kapatılacağı, kullanım sırasında alınacak önlemler montaj sırasında anlatılmaktadır.
Yetkili personel dışında kullanımının yasaklanması son derece önemlidir çünkü hem su kaynağının boşuna akmaması hem de belirli bir yükseklikte basınçla gelen suyun, amatörlere zarar verme ihtimalidir.
Ülkemizde birçok yerel yönetim yetkilisi yangın hidrantları konusunda kaç metre aralıklarla yerleştirilmesi konusunda bilgi sahibi değildir. Yangın firmaları bu konuda gerekli yangın eğitimleri vererek hem hidrantların nasıl kullanılması gerektiğini hem de kullanım anında dikkat edilmesi gereken hususları aktarmaktadır.
Boru çaplarının ne kadar olması gerektiği, hangi ölçülerde daha iyi verim alınabileceği, su debisinin en az kaç olması gerektiği gibi konular uzmanlarımız tarafından belirlenmekte ve bu konuda yerel yönetimde görevli kişilere de eğitim verilmektedir.
Yangın hidrantı yönetmeliği birçok konudaki belirsizliğe ışık tutmak amacıyla düzenlenmiştir. Yangın güvenliği alanında çalışan tüm profesyonellerin ve ilgililerin bilmesi gereken maddeleri içerir. Ancak bilinmesi gereken ve takip edilen en önemli hususlar arasında çok tehlikeli bölgelerdeki uygulamalar, yangın hidrantlarının yapılması gereken malzemeler, kullanılacak ekipmanlar, yerden yüksekliği, su kaynağına olan ulaşımı, hidrantların birbirine uzaklığı, dizayn debisinin ölçüsü, çıkış noktasındaki basınç miktarı yer almaktadır.
Yangın güvenliği ile ilgili başta “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” olmak üzere hidrantlar, merdivenler, kapılar, söndürme sistemleri gibi tüm boyutlarda düzenlenen mevzuatı dikkatli şekilde incelemekte fayda vardır.
Yangın hidrantları fiyatı tekli alımlar ve çoklu alımlara göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca kullanılacağı alanda yapılacak montaj uygulamasının zorluğu ve montaj sırasında kullanılacak malzemeler ile ekipmanların miktarı da etki edebilmektedir. Yılmaz Yangın olarak tüm yangın söndürme sistemleri, algılama ve ihbar sistemleri, yangın hidrantları, yangın merdivenleri, yangın kapıları, yangın ekipmanları ve cihazları ile ilgili ödeme memnuniyeti sağlamak için, uygun koşullar oluşturmaya çalışıyoruz.
Sektörün öncü firmalarından biri olarak TSE standartlarında ürettiğimiz ürünlerimiz, Türkiye’nin tüm bölgelerinde, tüm zorlu hava koşullarına uygun olarak tasarlanmaktadır. Gelişen teknolojinin sunduğu tüm imkanlar ile sektörümüze her zaman yeni bir soluk getirme arzusuyla, yangın güvenliğinizi sağlamak adına çalışmaya devam ediyoruz.
Fax: 0 (212) 237 62 55
E-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.