Yangın Kontrol Panelleri
Yangın Kontrol Panelleri ister ev ister iş yeri olsun, herhangi bir binada çok önemli bir unsurdur. Yangın alarm sistemini kontrol etmek ve binanın güvenlik sistemlerinin durumunu izlemek için kullanılabilir. Farklı Yangın Kontrol Panelleri türleri;
- Konvansiyonel
- Adreslenebilir
- İmar Göstergesi
Doğru olanı seçmek, binanın benzersiz ihtiyaçlarına ve bütçenize bağlı olacaktır. Yangın panelleri, yangın durumunda acil durum kurumlarını bilgilendirmek için bildirim cihazlarını, sprinkler dış müdahale anahtarlarını veya denetim noktalarını etkinleştirmek üzere programlanabilir. Bu özellik, yalnızca birden fazla cihaz etkinleştirildiğinde bir yangın alarmı bildirimini etkinleştirmek üzere programlanabilir. Bina doluluğuna bağlı olarak, bu panellerin serbest bırakılması aşamalı bir tahliye prosedürünü tetiklemek için de kullanılabilir. Bu yangın panelleri ayrıca zamanlayıcılar aracılığıyla da kontrol edilebilir.
Yangın paneli seçerken ihtiyacınız olan özellikleri göz önünde bulundurun. Basit bir sistem yalnızca yangın alarmını çalar ve itfaiyeyi arar, ancak daha karmaşık sistemler sprinkler de içerebilir. Daha gelişmiş sistemler ayrıca kapıları kilitleyebilir, elektriği kapatabilir, asansörleri devre dışı bırakabilir ve güvenlik sistemi ile entegre olabilir. En iyi yangın panelleri, güvenlik sistemleriyle entegre olacak şekilde tasarlanmıştır ve sorunsuz entegrasyona olanak tanır. Binanız için doğru yangın panelini seçmek önemlidir.
Adresli Yangın Kontrol Panelleri
Adresli yangın kontrol panelleri kullanmanın birçok avantajı vardır. Adreslenebilir paneller, bina yöneticilerine yangın güvenlik sisteminin durumu hakkında daha fazla bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda güvenlik yüklenicileri için hizmet maliyetini de azaltır. Bu şirketler genellikle saat başı fatura keserler ve adreslenebilir paneller onlar için yapabilecekken rutin bakım için önemli miktarda zaman harcayamazlar. Adreslenebilir yangın panelleri ayrıca servis şirketlerinin bir yangın sisteminin arızasının kaynağını bulmasını ve pahalı güvenlik ekipmanlarının gereksiz yere değiştirilmesini önlemesini sağlar.
Adreslenebilir yangın kontrol paneli, aynı anda birden fazla yangın sistemini izleme ve kontrol etme kabiliyeti açısından oldukça gelişmiştir. Bu paneller, merkezi bir kontrol paneli üzerinden yangın kapıları ve sprinkler vanalarını izleyebilmektedir. Geleneksel sistemler algılama bölgelerini iki kablo kullanarak kontrol paneline bağlarken, adreslenebilir sistemler döngü kablolama kullanır. Kablolar panelden panele geçirilir. Bu, tüm cihazları kontrol paneline bağlamak için tek bir kabloya izin verir. Her cihazın kendi kimliği vardır.
Adresli yangın alarm sistemlerinin bir diğer avantajı, birden fazla cihazı bağlamak için tek bir kablo döngüsü kullanmalarıdır. Geleneksel sistemler her cihaz için ayrı kablolar kullanırken, adreslenebilir sistemler 250'ye kadar cihazla iletişim kurmak için bir kablo döngüsü kullanır. Bu, adreslenebilir yangın alarm sisteminin her zaman her dedektörle aynı anda iletişim kuracağı anlamına gelir; bu, gerçek bir yangın olduğunda çok önemlidir. Adreslenebilir sistemler ayrıca daha az yanlış alarma sahiptir. Bu nedenle, hayat, para ve kaynakların korunmasına yardımcı olabilirler.
Adresli yangın kontrol panelleri, bir binada yangın güvenliğini izlemenin en gelişmiş yoludur. Panel, her bölge için bir LCD ekrana ve benzersiz bir giriş setine sahiptir. Bu kontrol panelleri, herhangi bir binada yangın güvenliğini izleyebilir ve aşamalı tahliye prosedürleri için kullanılabilir. Zamanlayıcılarla da yapılandırılabilirler. Ve bildirim eksikliği nedeniyle asla bir yangını kaçırmazsınız. Acil durum kurumlarıyla önceden iletişim kurmak için tasarlanmıştır.
Geleneksel Yangın Alarmları
Geleneksel yangın alarmları ve kontrolleri, geleneksel yangın kontrol panelleri tarafından kontrol edilmektedir. Bu yöntem hala çalışıyor olsa da bazı sınırlamaları vardır. Her şeyden önce, bu yangın alarmlarının ve kontrollerinin kurulumu ve bakımı zordur. Ek olarak, işgücü kıttır ve binalara erişim zordur. Bu nedenle geleneksel yangın alarmlarının yerini alacak yeni teknolojilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yeni teknolojilerden biri de performansa dayalı iletişimdir.