Yangın Merdiveni

Yangın merdiveni birçok yeni ve modern binanın zorunlu ihtiyaçları arasında olan, yangın kapısından sonra binanın tehlike anında dışarı açılan bölümü olarak hizmet gören, belirli standartlara sahip yangın güvenliği unsurlarından biridir. İçeriden başlayan yangınlarda herhangi bir cisim tutuştuktan sonra çok kısa sürede binanın içi dumanla kaplanmaya başlamaktadır. Buna ek olarak başka malzemeler de tutuştuktan sonra artık görme yetisini bile engelleyecek bir zehirli duman katmanı, bina içini doldurmaya başlar. Bu durumda bir an önce binadan ayrılmak veya ayrılmış olmak hayati önem taşımaktadır.

Belirli kat sayısına ve yüksekliğine sahip binalarda yangın merdiveni zorunludur. İnsanların yangın anında asansör kullanmamaları tavsiye edildiği için çoğu insan binadan dışarı kaçış yolu olarak yangın merdivenini kullanacaktır. Bu yüzden ister metalden ister betondan yapılmış olsun, binadaki insanları taşıyabilecek dayanıklılıkta ve genişlikte yangın merdiveni olması can güvenliği için şarttır. Zira yangın merdiveni yönetmeliğinde de bu konuda önemli maddeler bulunmaktadır.

Yangın Merdiveni Çeşitleri

Yangın merdiveni çeşitleri genel olarak binanın mimari yapısına göre şekillense de, kullanılan en genel iki tip dairesel ve Z tipi yangın merdivenleridir. Binanın dışındaki alanın genişliğine göre de yangın merdiveni tasarımına karar verilmektedir. Binanın ne zaman inşa edildiği, hangi amaçla kullanıldığı, her katta kaç kişinin çalıştığı, bulunduğu veya ikamet ettiği, binanın yüksekliği ve merdiven için ayrılan alanın boyutları yangın merdivenlerinden hangisinin kullanılacağına karar verilmesine yardımcı olan en önemli unsurlar olmaktadır.

Z tipi yangın merdivenleri adından da anlaşılacağı gibi zig-zag çizecek şekilde aşağı doğru inen köşeli merdivenlerdir. Dairesel yangın merdivenleri ise çember şeklinde aşağı doğru inecek şekilde tasarlanmaktadır. Binaların yapı denetim ve itfaiye onayları için yangın merdiveni çeşitlerinden hangisini kullandıkları önem taşımaktadır.

Yangın Merdiveni Yönetmeliği

Gerek yangın firmaları gerekse bina yapımı ile ilgilenen şirketler yangın merdiveni yönetmeliği ile ilgili tüm maddeler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Öncelikle dikkat edilecek unsur binanın yüksekliği ve kaç adet yangın merdiveni zorunluluğuna tabi olduğudur. Tek yangın merdiveni zorunluluğu varsa hangi malzemeden yapılacağına karar verilir. Merdiven basamaklarının yüksekliğinden binaya tutturulma veya sabitlenme şekline kadar TSE standartlarına uymak gerekmektedir.

Yönetmelik hükümleri kapsamında binaya yerleştirilecek yangın merdiveni için itfaiye onayı alınmaktadır. Merdivenin inşasından sonra itfaiye ekipleri inceleme yaparak yangın anında binadan ayrılmayı güçleştirecek bir engel olup olmadığına, insanların birbirlerine zarar vermeyecek veya dumandan etkilenmeyecek şekilde tahliye olup olmayacaklarına dikkat etmektedir.

Yangın Merdiveni Yönetmeliği

İtfaiye Onaylı Yangın Merdiveni

Deneyimli yangın firmaları itfaiye onaylı yangın merdiveni hususunda profesyonel destek sunmaktadır. Firma bünyesindeki uzman mühendisler ve teknisyenler bu konuda oldukça titiz bir çalışma yaparak, binanın itfaiye onaylı yangın merdivenine sahip olabilmesi için gerekli tüm donanımları elde etmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan denetimlerde birçok binanın itfaiye onayı alamadığı gerçeğinden hareketle, Yılmaz Yangın olarak sizlere garantili yangın merdiveni sunma hizmetine devam etmekteyiz.

Birçok farklı açıdan incelenen yangın merdivenleri, hem TSE standartlarına uygun olarak üretilmekte hem de yönetmeliklere uygun şekilde monte edilmektedir. Böylece hangi kurum denetlerse denetlesin, herhangi bir problem yaşanmadan, herhangi bir eksiklik bulunmadan yangın merdiveni itfaiye onayı almaktadır. Garantili ve dayanıklı yangın merdivenleri için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.

Yangın Merdiveni Hangi Binalarda Zorunlu?

Yangın merdiveni hangi binalarda zorunlu konusu hem bazı bina yetkilileri, hem yangın merdiveni firmaları hem de inşaat sektöründeki firmalar için önemli başlıklardan biridir. Mevzuatta belirtilen asgari yükseklik 21,5 metredir. Yani bina yüksekliği bu miktardan daha yüksekse kesinlikle yangın merdiveni inşa edilmek zorunluluğu vardır.

Bu yükseklikten daha az binalar için ise, insanların kolay bir şekilde binadan ayrılabilecekleri varsayılarak yangın merdiveni zorunlu tutulmamıştır. Genel ölçüler göz önüne alınarak her kat arasında belirli bir yükseklik bırakılmaktadır. Toplamda 21,5 metreden daha yüksek olan binalar yangın merdivenine ihtiyaç duyar.

Yangın Merdiveni Bakımı

Yangın güvenliği için firmalar oldukça sıkı önlemler almaktadır. Müşteri memnuniyeti oluşturmanın yanı sıra, sundukları ürünlerin kalitesi ve uzun süre dayanıklı olması için periyodik bakım takvimine göre yangın söndürme sistemleri, algılama ve ihbar sistemleri, yangın söndürme cihazları, alarmlar, yangın kapıları ve elbette yangın merdiveni bakımını dahil etmek durumundadırlar. Yangın merdivenlerinin hem korozyon hem aksesuar hem de dayanıklılık testlerinin yapılması, ihtiyaç anında sağlıklı ve verimli şekilde kullanılabilmesi için zorunludur.

Ülkemizde yangın merdiveni imalatı, satışı, montajı ve satış sonrası desteği veren tüm firmalar yangın merdiveni bakımı konusunda yetkindir.

Bakanlık onaylı olarak sunulan hizmetler ayrıca itfaiye onayına tabi tutulmakta, montaj aşamasındaki sorunlar giderildikten sonra, bakım hizmeti ile düzenli olarak kontrolleri de yapılmaktadır. Bu yüzden apartman ve sitelerde yöneticiler, resmi kurumlarda yetkililer, özel işletmelerde ise işverenler bu konuda hassas davranarak sorumluluklarını yerine getirerek kontrolleri takip etmelidir.

Yangın Merdiveni Hangi Binalarda Zorunlu?

Yangın Merdiveni Fiyatları

Bir binanın yangından korunması için ilgili olan tüm çalışmalar yapılırken belirli bir maliyet tutması doğaldır. Her çalışmanın ve imalatın belirli bir girdisi olmakta, hammadde üzerinde yapılan çalışmalar bütçe gerektirmektedir.

Ticaretin doğası gereği yangın güvenliği ile ilgili alınacak ürünler ve hizmetler belirli bir maliyet karşılığında anlaşma dahilinde sağlanmaktadır.

Bu yüzden gerek diğer yangın ekipmanları gerekse yangın merdiveni fiyatları konusunda, talep ettiğini yükseklik, kullanılacak malzeme ve diğer istekler göz önüne alınarak, yangın firması ile görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Sipariş formları veya online fiyat teklifi formları ile yaklaşık bir maliyet isteyebilirsiniz.

Gerçek maliyet yapınızın keşfi ve sizinle yapacağımız teknik görüşmeler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yangın merdiveni ücretsiz keşfi, imalatı, montajı, testleri, kontrolleri, itfaiye onayı, bakımı ve satış sonrası desteği için Yılmaz Yangın firması olarak profesyonel desteğimizi sunuyoruz.

Adres Bilgileri

  • Fax: 0 (212) 237 62 55

  • E-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.