Yangın Merdivenleri Ne Renk Olmalı?
Söz konusu soru aklına takılıp da "yangın merdivenleri ne renk olmalı?" sorunuza kısaca yanıt, kırmızı renkte olmalıdır. Uluslararası İtfaiyecilik Hizmetlerinde tehlikeyi belirten herhangi bir güvenlik işareti veya etiketi için kullanılan renk, yangından korunma ekipmanını işaret eden renk ve durma gereğini belirten renk olarak kırmızıyı tanımlar.
Yangınla ve yangın riskiyle karşılaşıldığında, genellikle yangın tehlikeleriyle el ele giden tehlikeyi ve potansiyel olarak ölümcül sonuçları belirtmek için işaretler her zaman kırmızı olmalıdır. Genellikle yangın güvenliği tabelalarına eşlik eden beyaz yazı ile birleştiğinde, her durumda görünürlük seviyesi yükselir ve bu da genel olarak civardaki herkes için çok daha güvenli bir ortam yaratır. Herhangi bir yangın niteliğinde yangın merdivenleri ve kaçış kapılarının haiz olduğu öneme ilaveten, bu yerlerde uygulanması gereken boyalama ve ışıklandırma işlemleri de yaşamsal önemdedir. Bundan dolayı kaçış ve acil çıkış tüm unsurlarla beraber yangın merdivenleri de son derece belirgin renkte ve oldukça aydınlık olmalıdır.
Yangın Merdiveni İmalatı
Yangın merdivenleri, yangın ve tüm acil durumlarda binalardan tahliyeyi sağlayan acele kaçış merdivenleridir. Günümüzde can güvenliği açısından çok fazla önem taşıyan bu tahliye yolunun bir kadın tarafından icat edildiğini biliyor muydunuz? Yangın merdivenlerinin imalatı tarihte ilk defa 1887 senesinde Anna Connelly tarafından yapıldı. Yangından kaçış için kullanılması planlanan ve bu gaye ile üretilmeye başlanan bu ürün kullanışlı yapısından dolayı oldukça çok beğeni alarak bütün dünyada kullanılmaya başlanmıştır.
Başlıca Acil Çıkış ve Kaçış Sistemleri
İşletmelerin çevresinde yangınla ilgili ve görünür şekilde işaretlenmesi gereken sayısız acil çıkış ve yangından korunma sistemi bulunmaktadır. Birkaç örnek şunları içerir:
Yangın Merdivenleri
Yangın Alarmları
Yangın Çıkışları
Otoparklar için Yangın Şeritleri
Yangın Kapıları
Tahliye Alanları
Yangın tehlikeleri ve ilgili koruyucu ekipman için doğru renk kullanılırsa, çalışanların, müşterilerin, ziyaretçilerin vb. işaretin anlamını anlaması daha olasıdır. Kaçınılmaz olarak, olması gerektiği gibi dikkatlerini çekecek ve tesisi her zaman yangın tabelası olmamasına kıyasla daha güvenli hale getirecektir.
Yangın Merdivenleri Ne Sıklıkta Boyanmalıdır?
Uluslararası İtfaiye Hizmet standartlarındaki son değişikliklere göre, kalifiye teknisyenler her beş yılda bir tüm yangın kaçış sistemlerini kontrol eder, boyar ve sertifikalandırır.
Yangın Merdiveni Standartları
Yangın yönetmeliğine müsait yapılacak bir yangın merdiveni için bazı değişkenler mevcuttur. Bunlar kullanım amacına göre şekillenir.
1. Yangın merdiveni standartlarını etkileyen önemli değişkenlerden önde gelen yapının kullanım özelliklerini ele alırsak,
Konutlar,
Konaklama hedefli binalar,
Kurumsal binalar,
Yazıhane binaları,
Endüstriyel yapılar,
Toplanma amaçlı binalar,
Depolama hedefli tesisler,
Yüksek tehlikeli bölgeler,
Karışık kullanım amaçlı binalar.
Yukarıda belirtilen yapılarda yangın merdiveni standartları değişmektedir.
2. Yangın merdiveni standartlarını etkileyen bir başka özellik ise yangın merdiveni çeşitleridir. Yangın merdivenleri dairesel ve Z tipi olmak üzere iki farklı tipte üretilmektedir.
İç Yangın Merdiveni Nedir?
Ayrıca, bir dış duvara veya içeriye yerleştirilmiş, bazen binanın çekirdeğine ayrı olarak bağlanan, ancak tehlikeyle karşı karşıya kalındığında öncelikli olarak çıkış mekanizması görevi gören yangın kaçış sistemleri de vardır. Bir binanın içinde yangın çıkarsa, merdiven boşluklarına erişemez. Bu durumdan kurtulmanın bir yolunu sağlayacaktır.
Yangın Merdivenleri Nelerden Yapılır?
Çelik veya dövme demir veya paslanmaz çelik, genellikle yangın merdivenleri için yüksek kaliteli metal merdivenler olarak kabul edilir. basamaklar ve korkuluklar çelik ızgaralarla kaplıdır. Yangın merdivenleri mümkün olan en dayanıklı ve etkili malzemelerden yapılmıştır
Ayrıca, bir dış duvara veya içeriye yerleştirilmiş, bazen binanın çekirdeğine ayrı olarak bağlanan, ancak tehlikeyle karşı karşıya kalındığında öncelikli olarak çıkış mekanizması görevi gören yangın kaçış sistemleri de vardır. Bir binanın içinde yangın çıkarsa, merdiven boşluklarına erişemez. Bu durumdan kurtulmanın bir yolunu sağlayacaktır.