Yangın söndürme cihazları yangına mücadelede etkin görev alan ve oldukça işe yarayan ekipmanlardır. Farklı özelliklerde imal edilebiliyor olması, farklı yangın türlerinde etkili olmasını sağlamaktadır. TSE standartlarında üretilen yangın söndürme cihazlarından en fazla kullanılanı, kolay taşınabilme özelliği ile yangın söndürme tüpleridir.
Farklı özellikler entegre edilerek seyyar olarak kullanılabilen, basınç seviyesi artırılabilen ve uzun hortumlar ile etki menzili yükseltilebilen yangın söndürme cihazları, yangın güvenliğinin ana unsurları arasındadır.
Ülkemizde her yıl çıkan yangınlar sadece açık alanlara yönelik tehdit oluşturmamaktadır. Binalarda, işyerlerinde, fabrikalarda, hastanelerde veya konutlarda da yangınlar çıkmakta, yetersiz önlemler ve bilgisizlik nedeniyle kolay bir şekilde kontrol altına alınabilecek yangınlar, geri dönülemez sonuçlara neden olabilmektedir. Yangın söndürme cihazlarının varlığı elbette önemlidir. Ancak kullanabilmek, basınç kontrolünü yapabilmek ve gerektiğinde dolum için ilgili firmayla iletişim kurabilmek gerekir.
Piyasa ürünü olarak bilinen en önemli yangın söndürme cihazı yangın tüpleridir. Belirli bir basınç altında söndürme ilacını hapseden ve gerektiği zaman kullanılmak üzere pim ile güvenlik altına alınan tüpler, el altında olması nedeniyle hızlı şekilde kullanılabilmektedir. Yangın tüpündeki pimin çekilmesiyle tüp vanası aktif hale gelmekte ve içindeki söndürme maddesinin dışarı çıkmasına izin vermektedir.
Acil durumlarda veya devasa şekilde büyümemiş yangınları kontrol etmeye yarayan yangın söndürme tüpleri, farklı türleri ile farklı nitelikteki yangınlarda etkili olmaktadır. Binanın kullanım amacına ve içerideki yanıcı maddelerin türüne göre yangın söndürme tüpleri doldurulmakta ve teslim edilmektedir. Aktif söndürme cihazları olarak yerinden alınabilen, sabit olmayan ve uzaktaki bir yangına dahi müdahaleyi kolaylaştırabilen yapısı sayesinde birçok yangın henüz başlamadan kontrol altına alınabilmektedir.
Formülünde farklı kimyasal içerikler bulunduran köpüklü yangın söndürme cihazları, kullanım alanına göre oldukça etkilidir. Bugüne kadar hangi tür yangınlarda hangi tür söndürücülerin etkili olduğu laboratuar ortamında denenmiş olup, bilimsel ve teknik bilgi birikimi sayesinde günümüzde artık bina içindeki malzemeler ve binanın tehlike sınıfına göre hangi tip söndürücülerin kullanılacağına, yangın firmaları mühendisleri profesyonel şekilde karar vermektedir.
Elbette bazı binalarda farklı içerikler nedeniyle, birkaç farklı yangın söndürme cihazı kullanılabilir. Ancak, genelde binanın tüm bölgesinde aynı tip çalışma gerçekleştiriliyorsa, aynı tip söndürme cihazı kullanılır. İşte köpüklü yangın söndürme tüpleri de etkili olacağı yangın türüne göre binada bulundurulmaktadır. Bilimsel olarak katı ve sıvı yangınlar olarak bilinen A ve B sınıfı yangınlarda etkilidir.
Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları, ABC tozlu tüpler olarak kullanılmaktadır. Metallerden kaynaklanan yangınlar dışında, tüm yangın türlerinde bu tip söndürme cihazları etkin şekilde başarıya ulaşmaktadır. Bu da kullanım alanının oldukça geniş olduğunu ve üretimde de oldukça fazla talep edildiğini göstermektedir. Yangın başlangıcında oksijen ile alevler arasındaki bağı kesme yeteneği sayesinde hızlı tepkimeye girer.
Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazlarını kullandıktan sonra, yeniden alevlenme olmadığından emin olmak için soğutma çalışmalarının yapıldığını görmek gerekir. Yangınlar başlangıçta bile içten içe tekrarlayabilecek bir özelliğe sahip olabilir. Bu yüzden, söndürme çalışmalarını amatör kişiler yapsa bile itfaiye ekiplerine bilgi vermek ve profesyonel soğutma çalışmalarının yapılmasını sağlamak önemlidir.
Yangın güvenliği alanında en ciddi orana sahip tüplerden biri olan karbondioksitli yangın söndürme cihazları, etkili olduğu alanda oksijen miktarını azaltarak yangını söndürmektedir.
Kullanım alanında sağlığa riskli durumlar oluşturabilir, bu yüzden kullanılırken çok dikkatli olmakta fayda vardır. Büyük yangınlarda kesinlikle profesyonel bir kullanım şarttır çünkü hem yangının boyutu büyüktür hem de kullanım miktarı arttıkça oksijen miktarını sömüreceği için insan sağlığını da tehlikeye atar.
Karbondioksitli yangın söndürme cihazları petrol, parafin, tiner ve boya gibi B sınıfı yangınlarda ve metan, bütan ve propan gibi C sınıfı yangınlarda kullanabilirsiniz. Kimyasal içeriğinde su bulunmaz. Yangın bölgesinde yer alan elektronik cihazlara zarar vermemektedir.
Farklı ağırlıklarda piyasa tüpleri bulunmakla birlikte, bunların düzenli olarak takibinin yapılması ve söndürme ajanını baskılayarak yangında bu şekilde etkili olmasını sağlayan basıncının kontrol edilmesi hayati önem taşır. Periyodik takibinin yapılmaması yangın anında basınçlı olarak püskürtülmesini önlemektedir.
Seyyar yangın söndürme cihazları genelde elle taşınabilen veya tekerlekli cihazlar olarak kullanılabilmektedir. Yangının cihazdan uzak bir yerde başlaması, otomatik sistemlerin olmadığı yerlerde seyyar cihazlara ihtiyaç doğurur. Yangın eğitimi almış kişilerin kolaylıkla yangın bölgesine sevk edebileceği şekilde bulundurulan seyyar söndürme cihazları, katlarda veya zemin katta yer alabilir.
Binanın mimari yapısına göre her katta yangın söndürme cihazı bulundurulmasının önemi çıkan yangınlarda anlaşılmaktadır.
Zemin kattan yüksek binalara cihaz taşınması yangın anında mantıklı olmayacaktır. Bu yüzden, yangın tedbirleri kapsamında yangın söndürme cihazlarının nerede bulundurulması gerektiğine dair her kurumun kendine özgü yönetmelikler bulunabilir. Bu mevzuata uygun şekilde davranmak, önlemler almak ve gerektiğinde uygun müdahaleyi yapabilmek hayati önem taşır.
Yangın söndürme cihazları fiyatı yangın firmalarına göre değişkenlik gösterebilir. Teslim edilecek nokta, tüplerin ağırlığı ve dolum miktarı gibi etkenler fiyatları değiştirebilmektedir.
Belirli bir maliyeti olması firmaların bu konuda esnek davranabilmesini sağlamaktadır ancak profesyonel kaliteli söndürme maddelerine sahip olabilmeniz için deneyimli ve referansı sağlam firmalar ile çözüm ortaklığı kurmanız tavsiye edilir.
Yangın söndürme cihazlarının bina içindeki yerleşimi çok önemlidir. Bu konuda yangın firmalarından yardım alabileceğini gibi, kurumsal resmi kaynaklardan da yardım alabilirsiniz.
Riskli alanlara yerleştirilebileceği veya konumlandırılabileceği gibi, her kata veya geniş binalarda eşit mesafelere koyulabilir. Bu konuda bina yöneticilerinin, yangın söndürme cihazları yerleşimi ile ilgili sorumluluk sahibi olduğu bilinmelidir.
Fax: 0 (212) 237 62 55
E-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.