Yangın Söndürücülerin Süresi Ne Zaman Dolar?
Yangın söndürücüler sonsuza kadar dayanan cihazlar değillerdir. Düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerektiğinde basınçlarının tamamlanması gerekir. Tüm yangın söndürücülerin süresi belirli zamanlarda son ermektedir.
Son kullanma tarihleri genelde tüp veya cihaz üzerinde yazmakla birlikte çeşitli dış etkenlerden veya kullanımdan ötürü daha erken de sona erebilir. Bir yangına ilk müdahale için savunma hattı olarak manuel cihazlar kullanılmaktadır. Bu yüzden yangın söndürücülerin çalışır durumda olmasının önemi büyüktür. Ek olarak bakımlarının da güncel olması hayati önem taşır. Zaten bakımları yapılmış yangın cihazları kullanılabilir durumda olmaktadır.
Yangın söndürme cihazları ülkemizde yangın firmaları tarafından üretilmekte ve hizmete sunulmaktadır. Çeşitli işletmeler, kamu kurumları veya konutlar yangın firmalarından düzenli olarak alım gerçekleştirmektedir. Bu cihazları ister konutlara ister işletmelere alınsın, her halükarda düzenli kontrol edecek bir personelin olması gerekir. Yangın söndürme cihazlarının ne sıklıkla kontrol edilmesi gerektiği ilgili yönetmeliklerde ve talimatnamelerde yazmaktadır. Diğer yandan yangın firmaları da kullanılmayan cihazların düzenli olarak kontrollerini gerçekleştirmektedir.
Yangın Söndürücülerin Kullanım Süresi Ne Kadar?
Binaların yangından korunması hakkında düzenlenen tüm yönetmelik ve kanunlar kullanım amacı ve şekli ile ilgili bilgiler içermektedir. Yangın söndürücülerin kullanım süresi ile ilgili çeşitli faktörler etkili olmaktadır. Yangın söndürücünün tipi, söndürücülerin tek kullanımlık olduğu mu şarj edilebilir olduğu mu, söndürücünün bakımlarının iyi yapılıp yapılmadığı, üretildiği tarih ve üretici tavsiyeleri etkili olmaktadır.
Dünya genelinde kullanılan standartlar arasında olan NFPA ve ulusal TSE standartları bu hususta göz önüne alınmalıdır. Tek kullanımlık yangın söndürücülerin üzerinde ne zaman basınç takviyesi yapılması gerektiği ile ilgili gösterge bulunmaktadır. Bunun sağlıklı şekilde takip edilmesi önemlidir. Bazen hiç kullanılmadığı halde basınç değeri düşen cihazlar olmaktadır. Bunların periyodik takibi yapılmalı, basınç değerleri azaldığında ilgili firma ile iletişime geçilmelidir. Çünkü riskli durumlarda tüm cihazların aktif çalışır halde olması gerekmektedir.
Yangın söndürücülerde kullanılan söndürme maddesi türü de kullanım süresini etkiler. Kullanım anında daha etkili sonuçlara imza atan karbondioksitli yangın söndürme tüplerinin sıklıkla kontrol edilmesi ve kullanım anında rüzgara karşı püskürtülmemesi önemlidir. Söndürme cihazlarının mekanik kısımlarının düzenli bakımdan geçirilmesi de kullanım süresini uzatmaktadır.
Yangın Söndürme Tüpleri Ne Zaman Değiştirilmeli?
Yangın söndürme tüpleri kullanıldıktan hemen sonra değiştirilmeli veya doluma gönderilmelidir. Bazı yangın söndürme cihazlarının üretici tarafından belirlenmiş önerilen değiştirme tarihi vardır. Aynı zamanda son kullanma tarihinden önce değiştirilmesi gereken, periyodik kontrollerde saptanmış cihazlar da bulunabilir. Kullanılmamasına rağmen basınç değeri tamamen düşmüş, içindeki söndürme maddesi zaman içinde kendiliğinden boşalmış olan cihazlar da değiştirilmelidir.
Özellikle her ay hala çalışır durumda olduklarından emin olmak için yangın söndürme cihazlarını görsel olarak kontrol etmelisiniz. Özellikle basınçlandırma çizelgelerini takip ederek, öğretilen değerlerin altına düştüğü zaman değiştirme zamanının geldiğini anlamalısınız. Basınçsız yangın söndürücülerin çalışmayacağını bilmelisiniz. Yangın söndürme cihazlarında herhangi bir hasar varsa da derhal değiştirmeniz gerekir. Parçalar gevşemişse, paslanma oluşmuşsa düzgün çalışma işlevini yitirmiş olabilir. Geç olmadan değiştirilmesini sağlamalısınız.
Söndürme cihazlarına uygulanan hidrostatik testten başarısız olduğu zaman da değiştirme zamanı gelmiş demektir. Silindir bütünlüğünü ölçmek amacıyla yapılan bu test çok önemlidir ve işlevini yitirip yitirmediğini kanıtlar niteliktedir. Ayrıca güncel gelişmeleri ve tehlike sınıfına göre kullanılması gereken yangın söndürme maddelerini de takip ederek, artık tedavülden kalkması gereken cihazlarınızı da değiştirmeniz önerilir. Binanın yangın riski analiz edilerek yani cihazlara karar verilmeli ve uygun yerlere yerleştirmesi yapılarak yangın güvenliği konusunda en önemli adımlardan biri atılmalıdır.