Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır?

Zaiyatın büyük olmaması adına yangın anında önlem almak gerekir ve yangın tüpleri bu nedenle vardır. Peki yangın tüpü nasıl kullanılır? Doğru ve etkin müdahale için neler gerekir?

Yangın riski tüp ile bertaraf edilebilir, ancak profesyonel bir söndürme görevlisi olmadığınızdan, tüple müdahale ederken de itfaiyeyi arayarak onları bilgilendirmeli ve çağırmalısınız. Yangın tüpü sayesinde belki yangın tamamen söndürülemez, ama itfaiye bölgeye intikal edene kadar kontrol altında kalması sağlanabilir. Kendi başınıza şu adımları izleyebilirsiniz:

Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır? - Yılmaz Yangın

  • Rüzgârı arka tarafınıza alın.
  • Yangını arkadan değil, önden, ateşin dağılma riskinin olduğu bölgeden söndürmeye çalışın.
  • Ateşle aranızda olabildiğince az mesafe bırakın.
  • Karbondioksit tüpü için valf sola çevrilmeli ya da normal tüplerde tetik alanını tıkayan pim çıkarılmalıdır.
  • Var gücünüzle sonuna kadar tetiğe basın
  • Çıkan gazın veya tozun yangına yönelmesine dikkat edin
  • Söndürmenin tamamlandığına emin olmadan bölgeyi terk etmeyin.

Olası risk halinde mutlaka hazır olan yangın tüpünüzün dolumunun yapılmış olmasına dikkat ediniz. Kullanım süresi geçmemiş ve dolu bekleyen yangın tüpü, size artı kazandıracaktır.

Özel sistemler ve özel gazlarla birbirinden ayrılan yangın tüplerinin kullanımları arasında farklar bulunur. Satın alma esnasında tüpün talimatlarını da inceleyebilirsiniz. Bu, yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır konusuna açıklık getirecektir. Aynı zamanda çıkan yangının türünü bilirseniz, yani yangın sınıflarına hâkim olursanız, doğru tüp kullanımında artınız olacaktır.

Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Saklanır?

Yangın söndürme konusunda büyük yardımcınız olan tüpün saklanması için en elverişli ve en güvenli yol seçilmelidir. Yangın söndürme tüpü nasıl saklanır sorusu ile ilgili şunları söyleyebiliriz:

  • Erişimin en kolay ama riskin en az olduğu yerler.
  • Apartman için, yönetmelik içinde belirtilen yerler.
  • İşyerlerinde uygun yönetmelik ve firmanın tavsiye ettiği yerler

12kg altında ve 4kg üstünde olan cihazların yerden 90cm yukarı kurulması gerekir. 12kg üzerindeki yangın tüpleri de yerden 90cm ve üzeri bir yüksekliğe yerleştirilmelidir. 4kg altında bir tüp kullanılıyorsa, yerden yükselti aşırı önem arz etmez. Ancak tüm yangın tüpleri acil durumlarda erişilebilecek, hatırlanan yerlerde muhafaza edilmelidirler.

Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Saklanır? - Yılmaz Yangın

Yangın Tüpü Kullanım Talimatları Ve Süresi

Satın alma işlemi sırasında firma tarafından yangın tüpünüzün periyodik bakımı, süresi, nasıl kullanılacağı konusunda mini bir eğitimden geçirilmelisiniz. Bunun dışında yangın tüpü kullanım talimatları kısmını düzgün bir biçimde okuyarak da olası risk anında paniğe kapılmadan neler yapmanız gerektiğine karar verebilmelisiniz.

Çıkma nedenlerine göre yangınlar, kendi içlerinde sınıflara ayrılır. Risk grubuna göre de kullanmanız gereken yangın tüpü çeşitleri farklılık gösterecektir. Hangi durumlarda ne tür tüp kullanacağınıza hâkim olmalısınız. Aynı zamanda risk olsun olmasın, tehlike yaşanması önem fark etmeksizin yangın tüpü kullanım süresi dolduğunda ki bu süre firma tarafından alım sırasında da tarafınıza bildirilir, tamamen boşaltılarak yeniden dolumu sağlanmalıdır.

Yangın Tüpü Kullanım Talimatları Ve Süresi - Yılmaz Yangın

Özelliklerine göre bu periyodik bakım süresi 6 ayda bir ila 2 yılda bir olacak şekilde değişebilir. Ancak eğer periyodik bakım ihmal edilirse tüpten verim alamaz, yangın halinde umduğunuz gibi faydalanamazsınız. Eğer kullanım talimatları ve bakım süreleri konusunda uzman olunması gereken, işyeri gibi bir bölge için yangın tüpü tercihi yapılıyorsa, mutlaka personelin konu hakkında eğitilmesini çalıştığınız firma tarafından isteyiniz. Ayrıca firmada çalışan uzmanlara risk grubu hakkında bilgi vererek hem alım sürecinde hem de satış sonrası destekte size daha etkin yardımcı olmalarını sağlayabilirsiniz.

Çeşidini ve markasını bilmeden okuduğunuz yangın tüpü kullanım talimatları ve süresi konulu bilgiler, genel bir kanıya sahip olmanızı sağlarlar. Satın aldığınız ürünün özel kullanım talimatları için firmanızdan daha etkin destek alabilirsiniz.

Adres Bilgileri

  • Fax: 0 (212) 237 62 55

  • E-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.